DSC08130

Гейбаир и Олимпус, Турция 2007 г.

Организатори на фестивала бяха нашите комшии от спортния университет в Чанаккале (Турция). Благодарение на АК “Млад дихател”, които за сетен път катерят в Турция, тази година участие от България взеха, освен дихатели и вертикали и членове на “Родни балкани” (Варна).

Мишо

Ако ви кандардисват да ходите на катерачен фестивал в Турция, гледайте да кандисате бързо, че като се почне, няма свършване тоя рахат, в стил комшолу. Лудата фиеста на феста бе открит на втори юли с празнична вечеря в почивната база на университета, разположил хълбоци на хубав плаж на Егейско море в началото на протока Дарданели. Поизмекнахме чаршафи, измихме пясъчни тела в морето, отморихме пот дългия път и в късния следобед поехме към Анталия.

Ассос

Троя и Асос се порадваха на нашето присъствие, отдадохме почит Посейдона, та да не вземе да ни спретне някоя одисейка, поцъкахме-поцъкахме па възседбахме една много дълга нощ в автобуса, та да стигнем по обяд под скалите на Гейбаир, първото чудно обектче за катеровци-перковци, намиращ се на десетина километра от Анталия. Скалите чудо, ама до скалите толкова голяма, че някой отначало изхленчи “Тука ще се мре”. Някои по-твърди опълченци обаче нарамиха инвертара и тръгнаха да разследват туровете. Други се съюзиха с бирата в битката срещу жегата в близко катерачно капанче, a трети подушиха реката с ледено студени вирчета и веднага зацамбуриха в нея, кой с нос напред, кой с гъз напет. Привечерната хладинка ни лепна всички на скалите да понапрегнем мишници, подмишници, прасци, плешки и бедра. И по чудните турчета катерихме като амурчета 🙂

Нашите домакини

Първи палатков лагер край реката, която ни зареждаше с енергия. На следващия ден здраво катерене по маршрути с най различни категории – петици, шестици, седмици, осмици, деветки… Прегрели след обяд всички се радвахме на красивия дълбок вир с водопад и скачахме радвайки се на прохладата. Изненадата предстоеше. Него ден се отправихме към втория катерачен обект – живописния залив и древен град Олимпус, намиращ се на 90 километра южно от Анталия. Красив каменист плаж на Средиземно море, кристално чиста вода, учудващо не видяхме миди. Всички бяхме във водата, а вниманието ни се насочи към естествен феномен – красива десетметрова кула, издигаща се отвесно, предлагаща както катерене до върха и в стил deep water solo, така и красива гледка към залива и крепостта и възможност за атрактивни скокове.

Жеко

Това бе най-хубавата ни вечер. Лежейки върху дървени нарове, пушейки тютюн, ядейки местния специалитет гюзлеме. Други предпочетоха да хапнат в близкия до палатковия лагер ресторант, където срещу пет лири, казаха че са преяли също с местни вкусотии.

Рано сутринта всички преливахме от енергия и се отправихме към обекта за катерене. Първо катерихме на основния обект, след обяд една част се насочи към втория обект с отвесни плочи над морето, други решиха да се насладят отново на красивия плаж-мечта. Разгледахме отново руините и на този град, посочващ се за пръв път в историята 168 години преди Христа. И след този незабравим ден, ни предстоеше второ уморително нощно пътуване обратно до почивната база в Чанаккале. За втори път в Турция спахме на легло, почивахме си, знаейки, че ни остава последно нощно пътуване до България. Състоя се празнично закриване на катерачния фестивал. Българското и турско знаме се развяваха над басейна на спортната база в Чанаккале.

Слънцето залязваше и будеше носталгия за отминалите дни. Получихме поздравителни дипломи за участие от кмета на града, ректора на спортния университет и председателя на спортния клуб. Реч държа заместник кмета г-н Гюнешхан, който беше основният спонсор на проявата. Почетохме паметта на нашите приятели Фил, Гаджо и Тишо. Бяха разменени подаръци. Клубовете показаха свои снимки и филми от основните си дейности и постижения. Отново както и вечерта след откриването, на същия плаж пяхме, пихме и се веселихме.

Алпийски Клуб Млад Дихател

Самостоятелния концерт бе на Мъната, китара и вокал, компаньон Чешит Ефенди с хармоника. Под хубавите звуци се пресъединиха младоженци, кумове и приятели от турска сватба. Така измина една дълга и незабравима за нас седмица.

Изказваме благодарности на нашите турски приятели и специално на Нико, който бе организаторът на събитието:

Niko, Sercan, Mucgan, Oncu, Emre, Tufan, Niyazi, Gurol – Тesekkur ederim, arkadaslar! Welcome to Bulgaria!