DSC08130

Ски-алпинизъм, защо не?!

В края на миналата година в Бад Райхенхол, Германия, се проведе 9-ят международен младежки лагер по ски-алпинизъм, в който българският отбор направи своето 4-то участие. Другите участници бяха от Полша, Словакия, Словения, САЩ, Португалия, Румъния, Турция, Австрия и Германия, общо 40, на възраст от 10 до 19 години. Както на предходните лагери, децата бяха групирани на малки групи според нивото им на подготовка и бяха водени от опитни гидове и треньори, като сред тях беше и треньорът на националния отбор на Австрия.

Програмата включваше теория и практически занимания по лавинна безопасност, придобиване на умения от основни елементи в ски-алпинизма, като плъзгане на ските, рязко обръщане посоката на движение при изкачване по стръмен склон и др.

Като традиция се наложи участието на изявени състезатели, които, споделяйки своя опит, са вдъхновение и пример за подражание. Тази година това беше Антон Палцнер, чийто състезателен път е започнал с този лагер. Любопитно и забавно бе как с кратък филм, той показа една своя едноседмична лятна тренировка, обикаляйки най-високия връх на Австрия – Гросглокнер.

Разбира се, имаше и състезание, макар и повече с демонстративна цел, като три от нашите деца се качиха на символичния подиум. Организаторите ни се зарадваха и за това, че двама наши млади състезатели, пристигнаха специално, за да вземат участие в състезанието.

Направена беше и кратка презентация от представител на ISMF на видовете дисциплини. Беше ни представена и лекция по методология на ренировъчния процес. Последният ден беше запазен за удоволствието от ходенето със ски във високата планина.

Още информация и снимки може да видите на
http://www.alpenverein.de/wettkampf/skitouren/skibergsteigen-jugendcamp-2015-in-bad-reichenhall_aid_16674.html