DSC08130

Боян Петров стъпи на Манаслу!

Както съобщава Чханг Дава Шерпа (Chhang Dawa Sherpa), мениджър от агенцията “Seven Summit Treks”, днес, 30 септември, българският алпинист Боян Петров е стъпил на Манаслу (8163 м). На върха са били и представители на Италия, Китай, Франция, Австралия, Еквадор, Перу и Непал. Поздравления за успеха!

Според информация от съпругата му Радослава, Боян Петров е слязъл в базовия лагер след вчерашното си (първо българско) изкачване на Манаслу (8163 м). Обявеният преди заминаването му за Непал план предвиждаше включване на място в следващата експедиция при успех на първата.

Първоначално Боян искаше да пробва силите си на последните два неизкачени от българи осемхилядника – Манаслу и Шиша Пангма (8013 м). Но Китай затвори границите на Тибет до края на 2015 г. и така станаха невъзможни предвижданите експедиции на Еверест от север, по класическия маршрут на Чо Ойю (8201 м) и на Шиша Пангма, единственият връх над 8000 м, намиращ се изцяло в Тибет.

Китайските власти посочиха официално, че причина за решението им е опасността от нови трусове след опустошителното земетресение тази пролет, на 24 април, а така също състоянието на пътят пътят през прохода Кодари между Непал и Тибет, който все още не е възстановен след споменатия катаклизъм. Но общото мнение на познаващите ситуацията отблизо е, че същинската причина е било нежеланието на китайците да допуснат въшни свидетели на евентуалните размирици в Тибет по повод 50-годишнината от обявяването му за китайска провинция, след окупирането на източната му част през октомври 1951 г.

По всяка вероятност, повече информация за плановете на Боян ще получим след връщането му в Катманду.