DSC08130

Със Съгласие на връх Алпамайо

В рамките на клубна експедиция на СК „Вертикален свят“ на 19 юни 2016 г. бе изкачен красивият и силно заледен връх Алпамайо (Alpamayo, 5947 м)* в Кордилера Бланка, Перу от Дойчин Боянов, Румен Радев и Младен Данков. Ето какво сподели Дойчин след завръщането на групата в България.

„Изкачването бе осъществено за 6 часа от височинния лагер на 5500 м по „Френския маршрут“, който извежда директно на върха.

Условията по стената бяха перфекти, като предлагат продължително ледено катерене с добра възможност за осигуряване. Основната опасност, която обичайно се съпровожда от наличието на други свръзки по маршрута и падащият от това лед бе избегната, като в деня на изкачване нямаше други катерачи не само по стената, но и над базов лагер. Въпреки това ангажираността към средата е постоянна, защото е съпроводена с наблюдаване на постоянно сриващи се ледени маси, засягащи частично линията на преминаване от алпинистите. По това време на годината може да се разчита на продължителни периоди от хубаво време, което ни съпътства през целия период на експедицията.“