DSC08130

Витоша спортно-туристически сборник

За всички нас изминалата 2020 година ще бъде белязана в спомените ни с обхвата и пораженията на един вирус, който ни срещна с най-лошото. Той промени света какъвто го познавахме, нашите навици, свободата да общуваме в директен контакт и да пътуваме из целия свят. За мен, обаче тя ще носи незаличимият спомен за Витоша. Планината, която считаме за най-позната, ме срещна с неподозирани за мен красоти и възможности за спорт и туризъм. Всичко това с помощта на много приятели и любители на планината успях да събера между две корици в книгата „Витоша спортно-туристически сборник“.

На страниците на изданието ще откриете информация, която богато илюстрирана с авторски снимки и карти в две части. Първа част е с обща информация, туристически обекти и спортни събития на Витоша. Втората част включва над 20 вида спортно-туристически дейности, които се практикуват в планината Витоша с информация  за особености, обекти, трасета, достъп, карти и др. В сборника са представени спортно-туристическите дейности: Пешеходен туризъм, Планинско бягане, Шосейно колоездене, Планинско колоездене – крос кънтри, Планинско колоездене – спускане, Алпийски ски и сноуборд, Фрирайд и екстренмни ски и сноуборд, Ски бягане, Ски преходи, Ски скок, Шейни, Алпийско катерене, Спортно катерене, Боулдър катерене, Ледено катерене, Спортно ориентиране, Парапланеризъм, Сноу-кайт, Спелеология, Конна езда, Мъшинг, Гимнастически площадки и уреди за спорт в планината.

Книгата представлява естествен експеримент за представянето на отделните маршрути и обекти с помощта на съвременните „смарт технологии“, съчетани с класическите методи и организация за ориентиране в планината. За първи път се извършва опит за категоризация на техническата сложност на маршрутите за пешеходен туризъм. Това е една необходимост за описанието на пешеходните маршрути у нас, която се надявам да бъде подложена на Вашата градивна критика. Обърнато е внимание за личната сигурност на туристите и спортистите в планината. Съпътстваща информация из отделните спортове и обекти напомнят на любителите на природата и спорта за важността за нейното опазване и грижи към нея.

Витоша спортно-туристически сборник“ очаквайте през месец март. Информация по неговото разпространение и представяне ще се появи своевременно и в зависимост от моментната ограничителна обстановка в страната.

Дойчин Боянов